TRIGGERPUNKTER

Triggerpunktsbehandling ger en djupgående massagebehandling som du kan få i en massagebehandling hos vissa massageterapeuter. Du kan även självbehandla triggerpunkter med CHIA´s massageboll.


Vad är en triggerpunkt?

En triggerpunkt är en liten öm punkt på 2-5 mm i en spänd muskelsträng. Den ger en lokal eller utstrålande smärta till förutbestämda områden och kan orsaka stora besvär.


En triggerpunkt kan vara:

Passiv: Den ger inga besvär men kan palperas fram som en öm punkt i muskulaturen.
Aktiv: Ger stelhet i musklerna, rörelseinskränkningar och smärtar även i vila. Smärtan kan vara lokal eller strålande.

Latent: Ger stelhet och rörelseinskränkningar precis som vid en aktiv triggerpunkt, men här smärtar det bara vid provocering av punkten.

Satellit-triggerpunkter: Dessa kan uppstå i en annan triggerpunkts smärtutbredningsområde. Sekundära triggerpunkter kan uppkomma i en redan drabbad muskel.

Tenderpoints: Är egentligen ingen triggerpunkt, men brukar användas vid diagnosticeringen av bl a fibromyalgi. De är ömma punkter i muskulaturen, men ger ingen smärta.


Varför uppstår en triggerpunkt?

  • Stress och oro
  • Långvarig statisk/monoton belastning som uppstår vid exempelvis datorarbete eller jobb med händerna över axelhöjd.
  • Akut överbelastning av en muskel
  • En snabb och kraftig uttöjning av en muskel
  • En snabb aktivering av en muskel i förkortat läge
  • En lång tid med muskeln i maximalt förkortat läge
  • Ett yttre tryck på muskeln som leder till sämre blodtillförsel exempelvis remmen till en tung väska.
  • Dålig ergonomi, dvs dålig arbetsställning/hållning/lyftteknik 
  • Skillnad i benlängd
  • Att träna extremt mycket/ vara väldigt otränad m.m


Hur behandlas en triggerpunkt?

Behandlingen vi gör är pressur med ett tryck på triggerpunkten tills klienten känner att smärtan avtar. Detta har till syfte att töja muskelfibrerna och få en ökad cirkulation genom att kroppen försöker utjämna den syrebrist som uppstod under pressuren genom en ökad blodmängd till området. Detta gör att muskeln syresätts och slaggprodukter transporteras bort.


Den onda cirkeln

När musklerna är spända så blir cirkulationen sämre, vilket leder till att musklerna inte syresätts som de ska. Detta skapar en syrebrist som leder till försämrad funktion och smärta. Musklerna reagerar med att dra ihop sig ytterligare och så länge muskeln används utan syre så blir tillståndet allt sämre. Vid behandling av en triggerpunkt är det viktigt att få en helhetsbild för att kunna behandla den bakomliggande orsaken och få bukt med problemet.